Golven

We zingen met elkaar. Wij staan in een grote kring en middenin liggen mensen op de grond. We zingen met en voor elkaar. Ik lag eerder ook in het midden en ervoer wat de golfbeweging van de stemmen met me deed: ik kon als het ware meereizen bij het aanzwellen van de energie en het volume van de stemmen. Als vanzelf borrelde er een lach ergens uit mijn middenrif. Een groot gevoel van blijdschap en dankbaarheid. Om vervolgens heel stil en geconcentreerd te worden toen de stemmen heel zacht werden. Er kwam een soort angst: ‘nee, niet stoppen nu, het is juist zo fijn!’. Met daarop volgend de opluchting toen inderdaad het volume weer aanzwol. Een magische ervaring.

Sinds dat moment ben ik me zeer bewust van de vele golfbewegingen waarin ik me bevind: mijn adem, de seizoenen, mijn ouders die ouder worden met hun kleinzoons die ze helpen de selfie-stand op de telefoon te vinden. Ik kijk ernaar met een gevoel van diep ontzag. Omdat ik heel scherp ervaar dat de voortdurende golfbeweging vele malen groter is dan ik, mijn lichaam, mijn gevoel en gedachten.

20160924_122100.jpg

Wanneer ik mijn lichaam in een yogahouding heb gebracht en ik een gevoel van spanning in mijn benen ervaar komt de neiging eruit te willen, weg van de pijn. En ineens herinner ik me de golfbeweging, het paniekerige gevoel van loslaten wanneer de stemmen heel zacht worden, de rust als het weer aanzwelt om vervolgens de kalmte te ervaren wanneer de stemmen helemaal stoppen. Deze rust kan er zijn omdat ik me verbonden voel met iets veel groters dan ik die daar in het midden lig, met mijn lichaam, mijn gedachten en mijn gevoelens. Omdat ik ineens heel sterk in verbinding ben met een allesomvattende energie. Waarin ik ben en waaruit ik kan putten.

En zo deel ik dit bewustzijn van de golfbeweging met jullie. Wellicht ervaar je dat je je deze dagen beter voelt: de zon schijnt vaker, de bloemen ontluiken en de bomen kleuren langzaam groen. Ook jij ontwaakt wellicht uit een periode waarin je wat meer naar binnen was, de winter, donker en koud.

Het diepe besef van de golfbeweging, zoveel groter dan ik maakt dat ik me kan overgeven. Dat ik beslis om ín de yogahouding te blijven. Me te focussen op mijn adem en te ontdekken wat er voorbij de spanning gebeurt. Na een aantal ademhalingen ervaar ik een gevoel van warmte, loslaten, vertrouwen en kan ik verder ontspannen in de houding.

Hoe ga jij om met pijn, spanning en onrust? Slik je een pil, moet het weg? Of kan je ernaar kijken, er van leren en erop vertrouwen dat we onderdeel zijn van een golfbeweging? Mij helpt reiki, yoga en meditatie hierbij. Ik ben benieuwd wat jou helpt?