Go with the flow

Vanmorgen repareerde ik een fietslampje. Ik keek er even naar, schudde er kort mee, besloot de achterkant er (toch) op te draaien en ….tadaa: het lampje deed het.

Zo niet gisteravond. Zelfde lampje, meer geworstel. Ik deed de batterij erin, sloot de achterkant, geen licht. Ik probeerde de batterij eruit te halen wat niet lukte, pakte een saté prikker en een keukenmesje maar de batterij bleef zitten. Ik probeerde met een stukje aluminiumfolie de geleiding zeker te stellen (vroeger van mijn vader geleerd) maar nee: het lampje brandde niet.

blob

Zojuist pakte ik het weer op. Na gedachten over schroevendraaiers en andere hulpmiddelen besloot ik eerst nog een keer het lampje in elkaar te zetten. Wat leidde tot licht. En zoals vaker bracht deze ogenschijnlijk simpele handeling ook licht in mijn mind: go with the flow.

Wat betekent dat dan precies? Want plannen maken, doelen stellen en daarnaar toe werken, dat is toch prima? Als we allemaal gaan liggen ‘go-with-the-flow-en’ dan komen we helemaal nergens. Werken moeten we. Vooruit! Met deze overtuiging hechten we veel waarde aan het hoofd en nemen we aan dat loslaten en vertrouwen niet tot het gewenste resultaat zal leiden.

Met ons hoofd maken we prachtige spreadsheets, voeren we ellenlange vergaderingen en voltooien we enorme projecten. Ook als gaandeweg al blijkt dat het eindresultaat zal tegenvallen. De politiek is een walhalla als je naar voorbeelden hiervoor zoekt: de Betuwelijn, Brexit. Hoeveel kan jij er op jouw werk benoemen?

Dat is de kracht van ons hoofd: beslissen, plannen maken en ervoor gaan. Doorgaan. Steeds maar weer doorgaan. Ik heb een kei van een hoofd. Ben steengoed in analyseren, volgde er een prachtige universitaire opleiding voor (rechten), maak plannen als de beste, organiseer in een handomdraai iets ingewikkelds en….verlies in deze kwaliteit soms de verbinding met mijn hart en mijn lijf. Dat betekent dat mijn plannen niet altijd in overeenstemming zijn met het energieniveau dat mijn lichaam aankan. En dat ik soms dingen doe die op dat moment niet passen bij de richting die mijn hart mij ingeeft.

Het fietslampje verlicht weer eens dit inzicht voor mij: soms moet iets liggen, losgelaten worden, rijpen, weet ik veel. Maar in ieder geval mag ik in veel gevallen luisteren naar mijn hart, mijn lichaam en de mogelijkheden en kansen die me daarvandaan worden voorgeschoteld. Om vervolgens mijn hoofd te gebruiken het vorm te geven en te realiseren.

Hier bewuste keuzes in maken gaat mij makkelijker af wanneer ik af en toe stilsta, vertraag, yoga doe en mediteer. En dan nog stap ik met regelmaat in mijn ‘hoofd’ valkuil en leer van de pijn die me dat doet. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat helpt jou bewust te blijven? Evenwichtig en in balans? Leuk als je het deelt zodat we leren van elkaar. En op die manier een gezamenlijk gebalanceerd samenzijn creëren. Voorbij stress, burn-out, onbalans en door pushen. Let there be light 😊!