Het kromme Recht


Ik ben jurist. En ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Twee dingen die niet perse altijd gekoppeld zijn, zo bleek gister maar weer eens. Ik licht toe:
Meneer Hooijmaijers was een tijdlang bestuurder van de Provincie Noord Holland. Hij heeft in die functie ongetwijfeld een aantal dingen goed gedaan maar die worden ondergesneeuwd door de fouten die hij heeft begaan. Eigen schuld, jammer dan. Zowel de Rechtbank als het Hogere Gerechtshof achten bewezen dat meneer Hooijmaijers een oplichter is. Hij schreef valse facturen, loog en bedroog en trok daarmee in ieder geval ruim 2,5 ton aan euro’s binnen. Let op: dit wordt bewezen geacht. Dat betekent over het algemeen dat er onderzoek is gedaan door deskundigen en dat dit vrijwel zeker als waarheid mag worden beschouwd (helaas ook niet altijd maar dat komt een andere keer aan de orde).
Meneer Hooimaijers zelf is het hiermee oneens en stelt dat er een persoonlijke hetze tegen hem gehouden wordt. Dat was ook de reden waarom hij in hoger beroep ging tegen de uitspraak van de Rechtbank waar hij een tijdje terug tot 3 jaar cel werd veroordeeld.
Gister was er de uitspraak in dit hoger beroep en werd (wederom) bewezen geacht dat hij een oplichter is, dat dat jouw en mijn vertrouwen in het openbaar bestuur schaadt en (nou komt het):
dat zijn straf licht gematigd werd doordat hij ‘van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden’ en doordat zijn gezin en hij al vijf jaar lang ‘op indringende wijze’ de gevolgen van de strafzaak ondervinden.
Dat was het moment dat ik een ademoefening moest doen. Een hele prettige op zo’n moment is de ’wisselende neusgat ademhaling’ die balans en evenwicht herstelt in lichaam en geest en ook heel nuttig is om verkoudheid te voorkomen:
Ga zitten met een rechte rug en volg de beweging van je adem een aantal malen. Adem dan rustig in, wacht even en voordat de uitademing komt leg je de duim van je rechterhand tegen je rechterneusgat aan. Je ademt dan links uit. Daar adem je ook door in, je wacht even en leg dan de ringvinger van je rechterhand tegen je linkerneusgat aan. Rechts laat je los en daar adem je uit. Na de uitademing wacht je, adem rechts weer in en wissel van neusgat. Zorg dat je schouder laag en ontspannen blijft en je kan je wijsvinger op de plek tussen je wenkbrauwen laten rusten. Doe deze ademhaling totdat je kalmte en balans ervaart.
Bij mij duurde het deze keer iets langer dan normaal……
De straf wordt licht gematigd omdat hij van gevierd bestuurder paria geworden is? Eeuhhmmm, dat had hij toch zelf allemaal in de hand? Hoe was de straf uitgevallen als hij als bakker in de gelegenheid was geweest de boel zo op te lichten? En is de straf daadwerkelijk hoger geworden omdat meneer Hooijmaijers ons vertrouwen in het bestuur schaadt? Waar zullen we dan eens beginnen met alle leugens, valse beloften, onwaarheden en draaikonterij die we dagelijks voorgeschoteld krijgen door onze bestuurders?
Serieus: wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Wanneer je je als een hufter gedraagt moet je als zodanig worden bestraft.  Of dat nou  piesen in een fontein betreft, geld achter overdrukken of respectloos tegen de politie zijn. Een rechter moet zijn vak doen wat betekent dat hij moet kijken naar bewezen feiten, bijkomende omstandigheden moet meewegen en vervolgens een passende straf erbij uitdelen. Dat meneer Hooijmaijers door zijn ongepaste gedrag met de nek wordt aangekeken en daar psychische schade van ondervindt, lijkt me geen verzachtende omstandigheid die de rechter zou moeten meewegen. Neigt het naar een (te) hoge schandpaal? Wat mij betreft niet.
Het verwerken van  de psychische schade en het verder studeren op waarden en normen lijkt me meer iets om te bespreken in een aantal coachgesprekken dan om rekening mee te houden bij de strafmaat. Ik nodig de heer Hooijmaijers van harte uit in mijn coachpraktijk om deze zaken helder te krijgen. Wordt hem gewoon zijn oude ‘gedeputeerden-tarief’ berekend.