Eat your chocolate!


Het is vrijdag 17 april en terwijl ik dit schrijf zuig ik op een stukje chocola. Op die manier genieten begint een beetje een tik te worden: heel langzaam verspreiden de verschillende smaken zich door mijn mond en het genieten lijkt een andere dimensie te krijgen: de chocolade vermengt met karamel smaak en eindigt vandaag met een aantal stukjes losse butterscotch. Heerlijk.
Het is goede kwaliteit chocola die ik met een korting van maar liefst 50% kocht deze week. Het stukje chocola is namelijk in de vorm van een eitje en er zat een gekleurd papiertje om heen. Exact twaalf dagen geleden was het Pasen. Toen kostte het eitje twee keer zo veel. De winkels moeten er nu van af want wanneer Pasen voorbij is willen de mensen geen chocola meer in de vorm van een eitje of een Paashaas.
Onze Mind is de motor van gedachten, meningen en oordelen. Over jezelf, anderen en situaties. Wanneer je je onbewust laat sturen door je Mind kan het goed zijn dat je op de automatische piloot handelingen uitvoert die je misschien anders niet zou doen. Je praat misschien (zonder dat je het eigenlijk wilt) mee wanneer er wordt geroddeld, je werkt misschien 60 uur in de week zonder dat je hier bewust voor kiest, of je eet alleen maar chocola in een bepaalde vorm omdat iedereen dat doet en je er verder niet over nadenkt.
Op die manier je leven inrichten kan heel goed. Velen doen het en zolang je niet omgeven wordt door agressieve groeperingen met fundamentalistische gedachten waar je met weinig nadenken in meegaat, gebeurt er waarschijnlijk niet veel kwaads.
Toch pleit ik vandaag weer voor een groter bewustzijn. Een beetje uitzoomen. Contact maken met je zelf en vanuit daar een eigen bewuste (!) keuze maken. Dit kan je doen door vijf minuten per dag in te plannen en in deze minuten je ademhaling te volgen. Meer hoef je niet te doen. Je hoeft er geen verwachtingen bij te hebben (beter niet juist), je hoeft niet in meditatie houding te gaan zitten (het kan ook staand, lopend of zittend). Je moet het gewoon een aantal weken doen. Ontdek wanneer je de vijf minuten het best kan inpassen en kies ervoor het te doen.

De kans is aanwezig dat je je daardoor bewuster wordt van een aantal dingen. Allereerst je lichaam. Doordat je vijf minuten per dag bewust ademt wordt het wat stiller in en om je heen en kan je luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Ook kan je bewuster worden van je Mind, die motor die ervoor zorgt dat je op de automatische piloot keuzes maakt en dingen doet. En van je emoties die daaruit voortkomen: liefde, haat, verdriet, geluk. En wellicht, wanneer je een tijdje dit ritme van vijf minuten per dag voor jezelf inbouwt, word je je ook bewuster van je zelf. En dan wordt het leuk. Want vanuit daar kan je gaan leven, keuzes maken, liefde delen, omarmen, een baan vinden en chocola eten.

Ik wens je een prachtige dag toe.