Dokter, mag ik een nieuwe rits?


‘Dokter, mag ik een nieuwe rits? Er is namelijk iets kapot in mijn lichaam en het lijkt me wel handig en fijn als u dat even fikst. Kan ik daarna, of beter nog ondertussen, gewoon doorgaan met mijn eigen dingen….’.
Het seizoen is aan het wisselen, de bladeren vallen en misschien merk je om je heen of aan je eigen lichaam dat ons lijf daar even aan moet wennen. Snotterig, stijve spieren, rugpijn, dat soort dingen. We worden wel vaker geconfronteerd met een minder goed werkend systeem in ons lichaam. Pijn, uitslag, moeheid en andere ellende zijn daarvan het resultaat.
In Nederland bestaan nog fantastische vakmensen die de mooiste dingen kunnen. Eén ervan repareerde een aantal weken geleden de kapotte rits van de jas van Rutger. Door zijn tijd, aandacht en toewijding, veranderde de jas van onbruikbaar naar een goed werkend systeem dat precies deed waar het voor gemaakt was: beschermen tegen kou, wind en regen.
Ik geloof dat mijn lichaam is als een jas voor mijn ziel: het biedt bescherming en geeft me de mogelijkheid de wereld om me heen te ervaren. Ik vereenzelvig me niet met mijn lichaam, steeds wanneer ik mediteer ben ik me bewust dat er globaal drie dingen zijn: mijn lichaam, mijn gedachten- emoties-gevoelens en mijn pure zelf.
Toch besef ik me terdege dat mijn lichaam door mij gekoesterd en goed verzorgd moet worden. Dezelfde toewijding, aandacht en tijd welke de kleermaker besteedde aan de  jas van Rutger, probeer ik te besteden aan mijn lichaam. Ik laat het rusten, zorg dat er voldoende en goede brandstof in gaat en ik stretch het iedere dag in verschillende yogahoudingen. Ik probeer er naar te luisteren en de boodschappen te begrijpen die het me vertelt. Dat is een traject van vallen en opstaan en misschien herken je dat zelf ook wel een beetje.
Wat me opvalt is dat een groot aantal mensen de verbinding met hun lichaam een beetje kwijt is: wanneer het systeem niet werkt en de resultaten daarvan merkbaar en storend worden, rennen ze allereerst naar een ander vakmens om het systeem, de storingen en de hele verantwoordelijkheid daarvoor eenvoudig over te geven in handen van meneer of mevrouw de dokter. Ik ben zeer voor hulp vragen, met meer mensen een probleem oplossen en samenwerken maar vind het gemak waarmee de afstand ten opzichte van het eigen lichaam ten toon gespreid wordt verbazend.
Probeer eens 1 keer per dag vijf minuten in te plannen om in contact te komen met je lichaam. Waarom heb je zo vaak hoofdpijn? Waarom ben je moe? Heb je een stijve nek, last van je rug? Je komt in contact met je lichaam door  te gaan zitten in een alerte en ontspannen houding en vervolgens je ademhalingsbeweging te volgen. Als je de oefening wilt uitbreiden ga je na een paar minuten je gerichte aandacht sturen naar al je afzonderlijke lichaamsdelen, van je tenen tot je kruin. Je hoeft niks te veranderen, niks te sturen of te voelen, alleen maar gericht je aandacht te sturen.
Op termijn wordt het dan makkelijker voor je om de signalen van je lichaam te begrijpen en er naar te handelen. Waardoor je misschien zelf eerst een heleboel ten goede kan doen voordat je naar de dokter hoeft te gaan met de vraag: ‘Dokter, mag ik een nieuwe rits’?