Wij willen spelen!

Waar een klein land groot in kan zijn….

Heb jij je mening al gevormd? Ongetwijfeld. Want zonder op te letten worden we een land vol met mening-etters, betweters en andere grootsprakigen. Het gaat er niet om wat je zegt of hoe lang je erover hebt nagedacht, spreek maar uit die mening! Maak van je hart geen moordkuil. Knal het op Twitter, zet het op je facebook of beter: schrijf er een blog over!

Wat vind jij? Moeten ze nou wel gaan of niet? En met zo’n zware delegatie? En Zwarte Piet? Wat vond je daar nou van? Schampte in de een of andere hoek misschien wel aan een vergelijkbaar issue van discriminatie of mensenrechten maar linksom of rechtsom redeneren: we draaien onze hand er niet voor om. Wij willen gewoon spelen!
Van de week zag ik dat op een top basisschool onderwijs werd gegeven in debatteren: stelling nemen, die verwoorden, luisteren naar anderen en dan een mening vormen. Een grote groep Nederlanders stoort zich niet aan gebrek aan scholing op dit gebied en roept te pas en te onpas ongenuanceerd wat ze vindt.
We worden hiertoe ook uitgenodigd. Je kan geen krant, tijdschrift of televisieprogramma meer bekijken zonder om je mening te worden gevraagd. Over grote levensdilemma’s of kleine smaak-kwesties. Steeds weer verbaas ik me er over dat er mensen jarenlange studies volgen ten einde anderen van (meestal) gedegen advies te voorzien (bijvoorbeeld psychologen) en dat we er daarnaast een vreemd soort van genoegen in lijken te hebben om maar lukraak ons probleem op tafel te gooien enerzijds en te laten oplossen door leken anderzijds.
Het lijkt een collectief tekort aan gehoord worden dat op deze manier wordt ingevuld. Misschien kunnen we de niet onderbouwde balkenbrij van goedbedoelde adviezen een beetje temperen door  weer gewoon eens wat oprechte aandacht te geven aan onze buurman of iemand anders dichtbij…..
Vandaag was er een prachtig debat over de Nederlandse delegatie die de Spelen gaat bijwonen. Wees gerust: onze premier zal de serieuze en kritische boodschap meenemen naar Rusland. We tolereren geen discriminatie en schending van de mensenrechten! Het duurt nog 325 dagen voordat het 5 december is en de Russen zullen onze boodschap trillend van angst en ontzag in ontvangst nemen.
De belangrijkste motivatie om te gaan is helaas vandaag niet uitgesproken. En dat terwijl het misschien wel de mooiste, meest waardevolle overweging en tip aller tijden is: ondanks alle ellende, pijn, moeilijkheden en verdriet in de wereld en in het leven willen we maar 1 ding: wij willen spelen!
Stop oordelen. Vorm niet te snel je mening. Kijk met verwondering om je heen. Adem door, huppel en speel. Zorg dat je in liefde en vrede bent met jezelf en deel dat met anderen. Kijken waar we dan naar toe gaan met elkaar. Veel speelplezier!