Wintertijd

De laatste maand van 2013 is aangebroken. En hoewel de meesten van ons al jaren niet meer heel dicht in en met de natuur leven, zit er toch in ons onbewuste systeem een cyclus van meebewegen met de seizoenen. We zijn onderweg naar de winter. De tijd van afsluiten, naar binnen bewegen, de aandacht en energie diep in je laten wegzakken. Net als de bomen kan je onnodige zaken en ballast als blaadjes loslaten om te zorgen dat de levenskracht in je straks in de lente weer de beweging naar buiten kan maken.
 
Herken je het? Je hebt misschien minder behoefte om buiten de deur af te spreken. Natuurlijk voldoe je aan je verplichtingen van werk, kinderen brengen en halen, de feestdagen voorbereiden maar door de kortere dagen heb je waarschijnlijk ook meer zin in een boek. Lezen op de bank. Kaarsjes aan en bij de kachel.
Deze beweging naar binnen geeft ook de gelegenheid voor reflectie: hoe gaat het me je? Hoe was je afgelopen jaar? Ben je dichtbij jezelf geweest of heb je nog wensen? Vandaag mijn pleidooi om dat de komende tijd te doen. Natuurlijk is er nog veel externe druk(te) waardoor je kan doorrennen. De laatste dingen op je werk en de Sinterklaas gedichten moeten nog worden afgemaakt. Maar alles om je heen biedt je de gelegenheid om even stil te staan en bij te komen.
Het beste doe je dat in de natuur. De zonnige morgens met rijp op de bomen en ganzen verborgen in de ochtenddauw lenen zich hier uitstekend voor. En als je er fysiek niet eenvoudig komt, bekijk dan de foto net even wat langer. Sta jezelf toe even te ademen en de energie in je te voelen. Diep weggeborgen in dit prachtige donkere seizoen van loslaten en naar binnen bewegen.
Wandelmeditatie
Op zaterdag 28 december aanstaande doen we dit samen. Tussen 10.00 en 11.00 verzorg ik een begeleide wandelmeditatie in de bossen rond Oosterbeek. Je bent welkom, alleen en met anderen. Kosten € 5,- pp. Fijn als je je vooraf aanmeldt zodat er voldoende chocomelk is.