...het kan ook in de trein!

Het gaat niet goed met de zoon van een vriendin van mij. Hij is begin twintig en realiseert zich dat hij geen prof voetballer meer kan worden. Het is uit met zijn vriendin en hij overweegt een leven te beëindigen. Dat van hem of eventueel dat van haar. Hij is boos, verdrietig, uitermate  intelligent, heeft een groot  reflectief vermogen en is zeer gevoelig. Een heftige fase.

In meer of mindere mate kennen we het allemaal. De mid-life crisis bestaat al jaren en is onderkend als een zeer turbulente psychische crisis. Niks om lacherig over te doen hoewel een Harley met veters aan het stuur in combinatie met een dikke buik en een jonge meid achterop toch een mooi cliché is dat een glimlach ontlokt. Zonder voorbij te gaan aan het feit dat dergelijke transities gepaard gaan met hard werken, veel verdriet en pijn. Voor iedereen.
En terwijl ik om me heen kijk, zie ik de veranderingen en transities in rap tempo groter en sneller over elkaar heen buitelen: de mooiste initiatieven, diepgaande gedeelde meditaties naast enorme stress, crises en pijn. De mid-life crisis wordt aangevuld met een quarter-life crises als die van de zoon van mijn vriendin. Het is er allemaal, iedereen heeft ermee te maken. We groeien in bewustzijn. Vallend, huilend en in contact. Diepgaand contact met de mooie dingen die er zijn.
Ronald Jan Heijn schrijft op een website het volgende:
De voornaamste hoedanigheid van het Watermantijdperk is synthese. ‘Alles komt bij elkaar en wordt duidelijk’. Doordat we gaan ontdekken wat bewustzijn is, komen we achter de grote wetten van het leven, zoals de wet van karma en de wet van reïncarnatie. We gaan werkelijk beseffen dat alles energie is en dat we allen bewustzijn zijn. Dat de mens veel meer is dan zijn lichaam en dat we behoren tot één kosmische familie. Het wordt daardoor het tijdperk van het algemene belang, samen delen, geestelijke ontwikkeling, de ontdekking van onze bron én onze bestemming.
Steeds meer mensen vinden meditatie. Delen de ervaring die alle wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen: meditatie vergroot innerlijke kalmte, vertrouwen, flexibiliteit, concentratie. Het brengt je in contact met je bewust zijn, met je eigen innerlijke kracht. Waardoor je tegenslagen in het leven kan doorstaan en je steeds stevig kan blijven staan. Waardoor je kan kijken naar de pijn en het verlies van een gebroken hart en verloren carrière. Zonder dat je meegezogen wordt met de heftige emoties en daarbij behorende acties.

Ik luister naar mijn vriendin, kijk naar de groeven in haar gezicht- getekend door zorgen. Terwijl ik met haar door het bos loop open ik mijn hart nog bewuster. Vraag hulp en energie aan de natuur, de bomen, het universum. Ik laat het vertrouwen door me heen stromen. De kracht om te blijven staan. In de heftige beweging. Soepel en in steeds groter contact met het totale  bewustzijn. Ik kies voor dit pad en deel met anderen.