Mag het een onsje meer zijn?

‘Mag het een onsje meer zijn’? Ken je die nog? Een prachtige verkooptruc die bij me boven kwam toen ik afgelopen zondag (een stukje..) Zomergasten bekeek waar Daan Roosegaarde te gast was. Een aantal malen herhaalde hij de zin: ‘je moet niet minder doen maar méér! Juist in tijden van crisis’. Een tegenbeweging.

Het golft, beweegt, schudt en is ellendig in de BV Nederland. We praten er al een tijdje over. Het geeft de neiging je hoofd in te trekken, schouders wat omhoog, wachten tot de golf voorbij is. Velen regeren uit angst. Verleggen grenzen van fatsoen en omgangsnormen en proberen daarmee hun eigen hachie te redden. Individualisme lijkt hoogtij te vieren. Allemaal primair (en ‘oud’) gedrag. Mijns inziens geen passend antwoord op de beweging van deze tijd.
En daar is dan een frisse man, zelfverzekerd en guitige blik die ons even een andere kijk geeft: méér doen! Hoofd omhoog! Borst vooruit! Ik dacht erover na en speelde ermee. Volgens mij heeft hij gelijk. Want als we meer gaan doen van hetgeen waar we echt voor zijn dan kan ook ons hoofd omhoog. Gaan we vanzelf steviger staan. En, heel belangrijk, kunnen we vandaar uit gaan verbinden in plaats van vermorzelen. Is dat eng? Ik vind van wel. Jij misschien ook. Maar het blijft maar schudden. Het vastklampen, reorganiseren en bezuinigen ten spijt. Dus misschien moeten we ons eens collectief omdraaien. Een tegenbeweging maken. Méér gaan doen in plaats van ons terugtrekken. Ik waag de sprong.
 Om dat te doen ontdek je een aantal dingen: maak kennis met je zelf, je eigen rustige kern. Ontdek je eigen kleur, stroom en lied. Zing het! Luidskeels. En om het te ontdekken ga je naar de stilte. Werk je met regelmaat aan je lichaam om het gezond te houden. Loop je in de natuur en adem je.
Begin eens met een week, iedere dag vijf minuten in te plannen voor jezelf. Deze vijf minuten mediteer je. Dat betekent dat je even stopt met rennen, zowel fysiek als geestelijk en even de stilte opzoekt. Gun jezelf en de wereld deze 35 minuten als start. En ontdek wat het je oplevert. Maak daarna je vervolg besluit. Je bent welkom met mij te mediteren of zoek een andere groep in je buurt. Onderzoek wat het je oplevert en of je het onderdeel van je leven maakt. Misschien mag het dan al heel snel een onsje meer zijn. De rust, je eigen kracht, de verbinding: een prachtige kern. Op weg naar verbinding.