Een omslag-moment!

Voel jij het ook? De herfst komt eraan. De temperatuur keldert, het wordt eerder donker en de blaadjes zijn al begonnen met loslaten. Nu wij weer. De mooie zomer, fijne herinneringen, misschien moeilijke momenten. Het is er, je zit er even midden in en dan gaat het weer voorbij. Je maakt voortdurend van die overgangen mee in je leven. Eigenlijk is dat het enige wat zeker is: het komt en het gaat. Net als de golven van de zee.

Als je goed kijkt en ervaart dan merk je dat in iedere golfbeweging een zelfde ritme zit: het bouwt op, rolt over het omslag-moment en daarna is er weer de beweging neer. Het lijkt steeds hetzelfde maar is natuurlijk steeds anders.
Het omslag-moment is in veranderprocessen een belangrijk moment: het moment waarop ‘op’ ‘neer’ wordt en andersom. Het is namelijk meestal een moment van leegte, ‘het (even) niet meer weten’, van weerstand, paniek en krampachtig willen vasthouden aan het oude. Deze emotie kan zeer drastische vormen aannemen zoals ook weer blijkt uit het trieste bericht uit Schoonloo gister.
Maar groter of kleiner, drastisch of niet, we moeten mee bewegen. Loslaten en vertrouwen. Ik schrijf er al een tijdje over. Net als dat het steeds helpt om deze momenten door te beleven terwijl je in dicht contact bent met jezelf. Door ruimte te nemen voor de rust, het licht en de liefde die jij in je hebt, wordt het eenvoudiger met wat meer afstand de voortdurende golfbewegingen te aanvaarden.
Omgaan met het omslagmoment wordt gemakkelijker wanneer je de volgende dingen doet:
1. Mediteer
Zodat je meer in contact bent met jezelf en je eigen rust en kracht. Hierdoor hoef je je niet totaal te laten meeslepen met iedere golf en de daarmee onvermijdelijk verbonden verandering. Je ‘zakt’ als het ware wat dieper de zee in waar de golfbeweging wat minder impact heeft.
2. Vertrouw
In combinatie met het eerste punt vergroot je je (zelf) vertrouwen. Overgangen worden makkelijker.
3. Benoem
Wat je loslaat. Wat is geweest. Wat je zult missen. Het loslaten en de verandering doet pijn. Door dat te vermijden, weg te stoppen of te ontkennen, wordt het (zeker) niet kleiner. Waar neem je afscheid van? Maak een altaar!
4. Kijk
Waar je naar toe gaat. Stel je doel. Maak het concreet en benoem het in de tegenwoordige tijd. Je staat in verbinding met je kracht want hebt stap 1 gedaan! Dus wees niet lullig en klein: geniet van iedere fase in deze beweging. Het doel hoeft niet groots te zijn, het plezier des te meer! Het hoort erbij als yin bij yang!
5. En laat los
Want ook die beweging komt weer. Begin weer bij stap 1.
Fijne reis.