Vakantietijd

Even een momentje: laat je gedachten je eens leiden naar een heerlijke vakantieplek. Misschien een strand, je hoort het ruizen van de zee, voelt de zon op je huid, het zand tussen je tenen en ruik je zelfs de geur van de zonnebrand die je gebruikt.
Of rust je even tussen een mooie wandeling door. Op een boomstronk, pakje drinken erbij, even genieten in de schaduw.
Het mooie is, als je nu even stopt met lezen dan lukt het je waarschijnlijk prima om je gedachten te gebruiken om je naar een beeld toe te brengen, in dit geval van een ontspannen moment op vakantie. Het kan een herinnering zijn maar dat hoeft niet eens. Je kan het bijbehorende ontspannen gevoel ook creëren door een beeld te vormen dat je wenst maar dat niet werkelijk heeft plaatsgevonden. Het ontspannen gevoel blijft hetzelfde.
Met meditatie doe je precies hetzelfde: je gebruikt je Mind om je aandacht  te sturen naar de rust en de stilte in je.  Uiteindelijk vind je die rust en stilte ‘voorbij’ je gedachten. Wanneer je gedachten even stoppen. Dat is bepaald niet eenvoudig. We zijn erop getraind onze gedachten te gebruiken en als een wild paard denderen ze door. Om ze tot rust  te manen is dus aandacht, liefde en oefening nodig. Precies zoals je een wild paard temt.
De oefening van de vakantie en het levende beeld wat je ermee ophaalt, is om je te laten ervaren hoe krachtig je gedachten zijn. Ze bepalen hoe je je voelt (ontspannen), wat je hoort (ruizen van de zee) en bijna wat je ziet voelt en ruikt.
Heerlijk wanneer je dit bewust inzet en je hiermee een goedkope reis maakt met een heerlijk ontspannen vakantiegevoel als resultaat (zonder alle reis- en Schiphol-stress!)… en zeker ook belangrijk om je bewust van te zijn dat dit voortdurend gebeurt: de manier hoe jij je Mind (in) zet bepaalt hoe je je lichamelijk voelt, wat je hoort en wat je ervaart. Belangrijk om te onthouden wanneer je jezelf steeds terugvindt in bijvoorbeeld dezelfde (conflict) situatie. Onderzoek eens hoe jij je Mind daarbij inzet en je maakt de prachtigste reizen!