Meditatie hype

Toen ik een aantal jaren geleden (eigenlijk vrijwel direct ook professioneel) met meditatie begon, was het nog zoeken naar de juiste benaming. En dan vooral op het gebied van toelichting, uitleg en ook acceptatie. Vanaf het begin is het mijn doel meditatie meer te introduceren in het bedrijfsleven en bij mensen die niet direct bezig zijn met bewustwording of aangrenzende zaken.

 
Mijn doel is meditatie de waarde te geven die het (mijns inziens) verdient: het is een middel dat helpt bewuster te zijn. Over en met jezelf en daardoor ook in relatie tot andere dingen en mensen om je heen. Het is nuttig dagelijks te oefenen in concentratie omdat het je helpt bij het voorbereiden van bijvoorbeeld presentaties of schrijven van stukken voor je werk. En daarnaast is de bewustwording en ervaring van de drie-eenheid lichaam, gedachten / emoties en je kern, Spirit of hoe je het ook noemt zeer waardevol. Een ouderwetse win-win situatie dus. Iets waar vooral in het bedrijfsleven altijd ruimte voor is.
De laatste tijd zie ik een duidelijke verschuiving. In de media wordt op diverse vlakken ‘open en bloot’ over meditatie gesproken. We hoeven niet meer besmuikt in een hoekje ‘zweverig’ te zitten, het woord ‘mindfulness’ mag langzaam worden losgelaten: we mogen gewoon zeggen en ervoor staan dat we mediteren. Op weg naar een hype….
En waarom ook niet? De voordelen zijn legio, ik beschrijf ze regelmatig.
En met de hype groeit ook de onzekerheid. Want wat is meditatie dan precies? Er worden zeer veel positieve resultaten aan verbonden dus nieuwsgierig zijn we maar regelmatig bereiken mij de vragen en opmerkingen: ‘doe ik het wel goed?’, ‘ik voel dat niet wat zij omschrijft’, ‘ik kan nog niet zo goed mediteren want heb nog niet zoveel ervaring’, etc.
Logisch, voorstelbaar, niet vreemd en bovendien: onnodig. In mijn methode is geen ‘heilig moeten’. Er is geen beter/ meer ervaring of aangrenzende zaken. Wanneer je het lef hebt op reis te gaan naar je zelf, de tijd neemt op onderzoek uit te gaan. Je nieuwsgierigheid gebruikt om te leren, oude patronen los te laten, moeilijke dingen aan te gaan en te groeien, dan is er mijns inziens niet veel goed of fout.
Natuurlijk helpen bepaalde dingen: een rechte rug laat de energie makkelijker stromen wanneer je zit. Meditatie is niet hetzelfde als ‘ontspannen voor de TV’ (juist omdat je je concentratie wilt richten en bij TV kijken je mind juist overbelast wordt vanwege de overkill aan informatie). We zijn mensen dus doen het goed met ritme en rituelen. Een vast tijdstip dat goed voor je voelt vinden helpt. Maar het zijn allemaal hulpmiddelen en geen eisen.
Gewoon doen en ervaren. Niet teveel en soms juist wel over praten en: vertrouwen op jezelf. En juist dat laatste wordt steeds makkelijker: door meditatie kom je steeds dichter in verbinding met jezelf, je mooie, prachtige en vredige kern.
Geniet ervan! Goede reis.