Winkelen?!

‘Dat waren eigenlijk een soort gebouwen waarin allerlei zaken werden aangeboden die je dan direct na betaling mee kon nemen. Je kon voelen, passen en in veel gevallen was er ook een echt persoon die daar werkte en die hielp je dan bijvoorbeeld met inhoudelijk advies’. – ‘Maar moest je dan helemaal daarnaar toe? Zonder dat je wist wat ze precies hadden? En dat advies, hoe duur was dat’? ‘Ja, sommigen maakten er een dagje van: samen met vriendinnen. Dat noemden ze ‘winkelen’. Het advies zat bij de prijs in’.
Hoe lang zal het duren voordat we dit aan onze kinderen zullen uitleggen? Wanneer je nu door willekeurig welk Nederlands stadscentrum loopt zie je het begin al: de laatste tijd is een aantal grote winkelketens failliet verklaard met als resultaat dichtgetimmerde winkelpanden.
Helpen we hier zelf aan mee? Ja. De aankopen via internet stijgen nog steeds: we vinden het makkelijk, snel en handig, het wordt keurig thuis afgeleverd. Vaak is het goedkoper dus de keuze lijkt snel gemaakt.
Uitholling? Niet tegen te houden ontwikkelingen? Ik weet het niet. ‘Juf, wat is een discman?, vroeg laatst een leerling van groep 8. ‘De voorloper van de Ipod’, antwoordde de 24-jarige juf. Ze vond het leuk om mij te vertellen en ik glimlachte vriendelijk, terwijl ik dacht aan mijn eerste walkman met cassettes. Daar zou zij waarschijnlijk gek van opkijken.
Dus de ontwikkelingen gaan snel. Sneller dan vroeger? Ik weet het niet. Tegenhouden is niet mogelijk. Meebewegen zullen we. Zorg dat je plezier hebt in dat meebewegen. Door dichtbij jezelf te blijven en met veel plezier en verbazing om je heen te kijken en onderdeel te zijn van deze wereld.
Onthoud dat altijd het allerbelangrijkste is verbinding en contact met jezelf en met anderen om je heen. Werk daar bewust aan. En misschien betekent dat wel dat je eens wat vaker op zaterdagochtend op je fiets stapt om een heuse winkel te bezoeken. Kijken hoe waardevol we het persoonlijke contact op die onverwachte momenten vinden.
De  zon schijnt. Hou vertrouwen: de zomertijd komt er aan. De warmte zit in je hart. Maak de keuze ernaar toe te gaan door je adem er op te richten en vanuit daar de warmte te verspreiden.
Geniet. Het is een mooie dag.