Golfbeweging


Terwijl we plannen maken de salarissen te bevriezen, ontdooit de grond. Het wordt lente. We hebben er met elkaar hard om geroepen want ‘oh, wat zijn we eraan toe…’. Het gaat echt gebeuren: we krijgen zon, licht en warmte.
Als golfbewegingen komen en gaan de dingen.  De natuur is als altijd een prachtig en sterk voorbeeld. Onder de grond is de laatste maanden hard gewerkt om ons strak aan de oppervlakte weer te verblijden met de mooiste kleuren en verse jonge bladeren. Om vervolgens weer na een aantal maanden te verdwijnen. Steeds weer opnieuw, steeds weer ietsje anders. Ons geroep en geklaag doet er niets aan af: we hebben totaal geen invloed op de golfbeweging. Waar we wel invloed op hebben is hoe we ermee omgaan.

In bedrijven is de golfbeweging niet anders. We werken een aantal jaren met eigen personeel, bouwen aan vertrouwen, efficiëntie en communicatie om vervolgens te beslissen dat het anders moet: de werkzaamheden (en mensen) worden geoutsourcet om het risico te spreiden en geld te besparen. Na een aantal jaren beslissen we anders en bouwen weer ons eigen personeelsbestand op.
Ook bij jezelf merk je de cyclische beweging. Heb je wel eens bewust het verschil gevoeld in de afzonderlijke weekdagen? De dinsdagmorgen voelt sprankelend en blijkt het meest productieve moment van de week te zijn (ik schrijf al jaren deze blog op dinsdagmorgen!) maar dan de zondag….. met stilte, naar binnen keren en opladen voor een nieuwe week.
Een kwestie van meebewegen. Niet teveel mee laten slepen en stevig bij jezelf zijn. En zoals ik al vaker heb gezegd: dat is niet makkelijk. Maar het geschud wordt harder, de beweging houdt aan dus jij krijgt steeds meer gelegenheid te oefenen. Oefenen bij jezelf te blijven en met kalme afstand en vertrouwen de dingen om je heen te bekijken. En als je het lastig vindt en je merkt dat je ’s avonds in je bed nog regelmatig ligt te piekeren, raad ik je aan een aantal minuten per dag in te bouwen om bewust in aandacht 1 ding te doen. Geef eens aandacht aan je ogen: wat zien ze, hoe voelt het als ze bewegen? Het bewust en met aandacht iets ‘volgen’ helpt je om je aandacht te richten. Om in contact te zijn met jezelf en niet als een weerloos blaadje mee genomen te worden door iedere golf die steeds weer komt.
De zon schijnt, voel hem op je wangen.