Breek een lans voor Armstrong

Erg hè? Hij heeft gelogen. En niet één keer. Nee, veel  vaker. En dan ook nog eens zo erg dat hij rechtszaken wilde aanspannen. En boos werd als anderen hem betichtten van….. wat uiteindelijk afgelopen week de waarheid bleek: ook hij bleek zowel fysiek als mentaal niet sterk genoeg om keihard te fietsen zonder doping. Erg hè?
En nu vallen we allemaal met elkaar, net als soms in de Tour, lekker veilig, gezellig en gezamenlijk over hem heen. Hij is de narcistische leugenaar, zij de eigengeiler die haar brede boezem graag uitleent voor een potje uithuilen ter verhoging van haar kijkcijfers.
 
Alles is geoorloofd: we mogen zeggen wat we willen, spuien die onvrede. Want wij zijn tekort gedaan: er is tegen ons gelogen!
Dat zouden wij nooit doen.
Wij zijn onfeilbaar. Maken nooit fouten. Voelen ons altijd sterk. En krachtig.
Dus wanneer iemand een fout maakt. Vermorzelen we hem. Zo doen we dat. Wij kiezen voor oog om oog, tand om tand. Even voor de duidelijkheid: wij kiezen voor negatieve gedachtes en uitspraken. En daarna: hup, weer even naar yogaklas en het boekje van Eckhart Tolle nog even doorlezen voor het slapen gaan.
Ik las een boek over de kracht van onvoorwaardelijke liefde en zegeningen. Een ‘zweverig’ boek. Met allerlei voorbeelden van situaties waarin iemand iets ergs wordt aangedaan en diegene, door te kiezen voor zegenen van de ander, op de een of andere manier zo’n positieve energie creëert dat de schadelijke gevolgen van de inbreuk klein zijn. Veel kleiner dan verwacht. Ik geloofde niet alles. Maar koos er wel voor om in ruzies en moeilijke situaties me te laten leiden door de gedachte: ik kan zelf bepalen welke energie ik aan deze situatie hang. Ik kan kwaad zijn, veroordelen, schoppen, schelden en slaan. En ik kan de ander zegenen in zijn of haar kracht, zoals ik dat ook bij mezelf kan doen. Het werkt.
Moet dat bij Armstrong? Nee. Niks moet. Maar stel jezelf op zijn minst een paar vragen voordat je onnadenkend meeloopt in de primaire negatieve reactie van velen. Wat levert de verontwaardiging, boosheid en woede je op? In hoeverre bereik je daarmee je doel? In welke mate ben je je bewust van de gedachten en emoties in jezelf en zijn die voornamelijk negatief of meer positief? Waar kies jij voor?
Wees je bewust over de enorme keuzevrijheid die je bezit en maak hier steeds gebruik van. Door te mediteren en rust toe te laten in je leven ontdek je steeds meer over jezelf en je eigen drijfveren en liefde. Dat geeft je de ruimte een eigen keuze te maken. Eén waar jij je goed bij voelt en die recht uit je  hart komt. Soms blij, soms boos, soms verdrietig. Altijd bewust.
Blijf ontdekken en genieten. Wees jezelf. Er zijn al zoveel anderen.