En ze leefden nog lang en gelukkig


‘…….. en ze leefden nog lang en gelukkig’. Ken je dat verhaal? Het gaat over jou en mij. Omdat we altijd op ieder moment zelf beslissen hoe we in het leven staan. Hoe we omgaan met tegenslag en met dingen die we ervaren. Het gaat over de verbintenis die je sluit met jezelf.
Volgens mij is het leven een soort speeltuin: je zoekt steeds weer een nieuwe plek en mogelijkheid om te leren op. Eerst de schommel, dan de wip en daarna de tokkelbaan. En min of meer onbewust zoek je steeds weer naar een situatie waarin je de mogelijkheid krijgt om te leren waar je behoefte aan hebt. Sommige mensen komen ‘toevallig’ steeds in een conflictsituatie terecht: op het werk, bij de buren, echt overal. Leer-mogelijkheden. En zolang je dat buiten jezelf blijft zoeken zal je onbewust steeds weer in vergelijkbare situaties komen. Net zo lang tot je fluitend de spreekwoordelijke tokkelbaan onder de knie hebt en je schaterlachend naar beneden suist. Op naar je volgende uitdaging.

Doen dus: je eigen verantwoordelijkheid nemen. Leren van de lessen waarin je jezelf brengt. Jezelf sterken met liefde en vriendschap. Zodat je de vallen, hobbels en obstakels die je tegenkomt goed te boven komt. Je ‘mind-set’ veranderen. En kiezen voor een lang en gelukkig leven.
Wanneer je je wiebelig voelt of iets moeilijks moet doen op je werk. Of ‘gewoon’ iedere ochtend aan het begin van de dag, doe de volgende oefening. Zoek een spiegel op. Ga ervoor staan. Kijk naar je zelf. Bekijk het lichaam. Probeer alleen te kijken en niet te oordelen. Zeker niet te veroordelen. Zet dan bewust je voeten neer op de grond, ga met je aandacht naar de onderkant van je voeten. Kantel je bekken iets, span je buik licht aan en zet je hoofd recht op je romp.
Haal dan drie keer bewust adem. Je schouders blijven laag en ontspannen. Voel hoe de adem beweging in je lichaam brengt. Probeer het tot in je buik door te laten stromen. Strek dan je armen hoog boven je hoofd en trek een cirkel om je heen. Doe dat drie keer. Haal dan nog even bewust adem en spreek voor jezelf een positieve gedachte uit. Neem dit de hele dag mee. Je kan op ieder moment van de dag even terug gaan naar dit gevoel. Steeds wanneer je wilt.