Hoor je stem!


Er is (zoals vaker) veel om over te schrijven: de beweging, veranderende tijd, meer doen met minder en hoe belangrijk het op dit moment is om je te focussen op plezier. Dat er onrust is, dat ondervind je aan den lijve en daarom is juist nu wat meer luchtigheid, huppelen en plezier heel belangrijk.
Maar het belangrijkste onderwerp deze week is misschien wel de (aanloop naar de) verkiezingen. Je mag je stem weer laten horen. Een interessant gegeven. Alleen al de bewoording: je stem laten horen. Een waarlijke uiting van gezien en gehoord worden: jij kiest op basis van uitspraken, beloftes en partijprogramma’s door wie je geleid wilt worden en via een eenvoudige verdeelsleutel gebeurt dat dan ook de komende jaren….
Zoiets toch?!
 
Nee, we weten natuurlijk wel beter. Want zoals alles begint het al bij jezelf: jij kiest niet alleen maar met je hoofd op basis van vergaarde kennis en duidelijke afweging van voors en tegens. Jij kiest namelijk met je hart, met je gevoel. Je bekijkt de debatten en wordt onbewust beïnvloed door de uitstraling van Samson of het geblondeerde haar van Wilders. En hoe sterk en bewust je je hier ook vanaf houdt, helemaal lukken doet dat niet, je onbewuste doet mee!
Daarnaast is het ook niet helemaal zo gebleken dat de beloftes die vooraf gemaakt worden de basis zijn voor werkzaamheden en beslissingen wanneer de bewuste leider en partij op de regeerstoel zit. Nu is het vooral belangrijk om op de plek te komen, straks gaan we aan het werk. Ook dat is niet nieuw en alleen daarom al niet vreemd te noemen.
Wat moeten we dan op 12 september? Stemmen. Blijven geloven. Want daarin zit onze kracht. Het verhaaltje erom heen met politici, landsbestuur, Europa en al die zaken moeten we zeker niet onderschatten. Maar uiteindelijk gaat elke verandering pas als de meute begint te draaien. En de meute, dat zijn wij! Dus: we nemen onze eigen verantwoordelijkheid. Laten iedere dag onze stem horen. En, heel belangrijk, luisteren we zelf naar onze eigen stem. De stem van verbinding, liefde, hoop en plezier. Vooral heel veel plezier. De tijd is aan het veranderen en wij zijn erbij!
Mediteer! Ga zitten op een rustige plek of loop de natuur in. Word je bewust. Van je lichaam, het vervoermiddel waarmee je hier de wereld om je heen kan ervaren, waarmee je het stempotlood vasthoudt. Loop van je kruin tot je voeten je lichaam heel bewust langs. Neem je tijd. Focus je op je ademhaling. Gewoon in en uit laten stromen. Als je dat een tijdje gedaan hebt ga je je uitademingen verlengen. Streef naar het dubbele aantal tellen uit ten opzichte van je inademing (bijvoorbeeld 3 in, 6 uit). Als dat goed gaat, pauzeer dan tussen de ademhalingen. Rustig blijven doen. Eindig met een paar minuten je bewust worden. Van je gevoel, je rust en je vrede. Allemaal in jou en te delen met de wereld.
Hoor je eigen stem!