Motivatie

Een filmpje vandaag. Later dan normaal maar een inspiratie die leidt tot een mooie blog: waar haal jij je motivatie vandaan? Niet zo maar een eenvoudige vraag. Als je zin hebt, bekijk het filmpje. Beter om eerst voor jezelf even na te gaan waarom je de dingen doet die je doet. Je werk, de dagelijkse invulling van je dag/ week/ leven: maak je de keuzes bewust? Passen ze bij je? En krijg je er (voldoende) energie van?

Al eerder heb ik in mijn blog vermeld dat de boeddhisten me uitlegden dat de enige en voortdurende bron van inspiratie en motivatie is: er toe doen. Iets voor een ander betekenen. Zelf keuzes maken, daarvoor staan en je eigen energie, talent en liefde inzetten voor anderen. Zodat je leven waarde krijgt. Zodat jij ertoe doet.
Niet zomaar een boodschap. Heftig en zwaar als je het van die kant wilt bekijken. Maar zeker ook logisch, luchtig en voor de hand liggend. Eenvoudig. Als je ervoor kiest het van die kant te bekijken.
Uit bijgaand filmpje blijkt dat geld alleen een motivatie voor mensen is wanneer ze gevraagd worden een mechanisch proces uit te voeren. In ons leven komt dat niet veel voor. Vaker gaat het om meedenken, eigen initiatief, dingen aan elkaar koppelen, creativiteit.
En wanneer het gaat over deze dingen, laten we zeggen over 95 % van je activiteiten die je uitvoert, dan blijkt dat je motivatie te vinden is in autonomie, een doel dat bij jezelf past en het vervullen van een ‘nut voor de ander’.
Ik vraag je: bekijk de dingen die je doet eens vanuit dit licht. Kruip dichtbij jezelf. Durf te dromen, kiezen en handelen. Vanuit je eigen motivatie. Je eigen kern. Geniet ervan en leef.
En wanneer je je alleen voelt, kwetsbaar, het gevoel hebt even de weg kwijt te zijn. Geen keuzes te hebben. Ga zitten. Word stil. En haal adem. Het komt goed.