Dinsdag meditatie: hoe te stoppen met roken en andere goede gewoontes ruimte te geven

Dinsdag 31 mei 2011: hoe te stoppen met roken, snoepen, meer te sporten en andere goede gewoontes ruimte te geven.
Richard Gere: ‘Those of us who have been practicing (meditation) for some time, are expanding the horizons of possibilities…Are understanding what is actually happening when we meditate…’
Interview at Mind & Life Conference XVIII (minute 1.18): http://www.meditationgeek.org/2010/01/richard-gere-interview-at-mind-and-life.html

Lieve mensen,
Gisteren was ik ziek. Niks bijzonders; gewoon wat koorts, koppijn en ontzettend slap. Op een oud matras heb ik in de tuin gelegen, omhoog kijkend naar de wolken en de wuivende blaadjes van mijn stoofperenboom.
Het deed me realiseren hoeveel ik denk, wil en plannen maak. Over wat ik die dag wil doen, wat ik in de nabije toekomst wil doen en wat ik in de verre toekomst ga realiseren (een mooi inspiratiecentrum in een warm land, daarover een andere keer). Veel plannen, ver en dichtbij, allemaal in de toekomst. Het nu? Dat was gewoon kijken naar de blaadjes en de wolken die voorbij dreven omdat mijn lichaam mij niet anders toestond. Ik vond het fijn en frustrerend.
Ziek zijn is een mooie aanraking met ons ego: ‘ik ben ziek’, zeggen we. En als we er niet bewust mee omgaan, associëren we onszelf volledig met de ziekte, we worden het helemaal. Ons ego is datgene dat nogal kan doorkletsen in ons hoofd: gedachten, plannen, twijfels, angsten. Het is degene die je ’s nachts wakker houdt als je ligt te piekeren. Ons ego is datgene dat het moeilijk maakt om te stoppen met roken, snoepen of ons weerhoudt meer te sporten.
Tijdens meditatie ga je naar een ander gedeelte in jezelf : je Zelf, bron, waarheid, welk woord je er aan geeft maakt me niet uit. Steeds weer is het handig en belangrijk om te kijken wat je waarheid is, je echte pure waarheid. Of in hoeverre je je identificeert met je ego, met je eigen illusies.

Juist wanneer het tegen zit, je druk bent, ziek voelt of wat dan ook, dan komt het erop aan en moet je hard(er) werken om op je goede eigen koers te blijven. Denk aan die keer dat je wilde stoppen met roken, minder snoepen, meer sporten etc. etc.
 Ik krijg geregeld de reactie: ‘Ja, die meditaties, die lijken me heerlijk, ik zou ze wel willen doen maar ik ben nu zo druk (of een ander excuus)….. Een mooi voorbeeld van je ego die je allerlei dingen voorhoudt.

Tip: doe vandaag deze meditatie en kijk en ervaar wat het je oplevert. Onthoud dit (door bijvoorbeeld een woord op te schrijven, een beeld te tekenen van wat jij hebt meegenomen uit de meditatie. Hang dit op een plek die je een paar keer per dag ziet (bureau, spiegel). Vanuit je kern zal dan de wens en roep blijven om jezelf op het goede pad te houden (en dus vaker de tijd in te plannen om te mediteren bijvoorbeeld).
Bereid je even voor op de komende meditatie: ga zitten op een plek waar je niet gestoord wordt en zet je telefoon uit. Ook de gehele voorbereiding is onderdeel van de meditatie. Des te vaker je ditzelfde ritueel herhaalt, des te eenvoudiger kom je in de meditatie. Ga ontspannen zitten, rug recht, loop je lichaam langs en laat spanning die je tegenkomt los op een uitademing. Neem dan de tijd om een aantal ademhalingen in aandacht je adem te volgen zonder iets te veranderen of te doen. Voel hoe je steeds dichterbij je eigen kern komt. Concentreer je dan op het punt tussen je wenkbrauwen. Dit is je punt van focus. Stel je voor dat je hierdoor inademt. Je haalt door dit punt zowel lucht als energie naar binnen. Volg het in aandacht! Neem je tijd om steeds je aandacht hiernaar terug te brengen. Gedachtes en andere afleidingen laat je rustig wegdrijven (dat is je ego, die heeft nu even rust). Merk hoe je je hoofd helemaal licht, leeg en helder kan maken door te focussen op dit punt van inademing tussen je wenkbrauwen. Verspreid dan dit gevoel door de rest van je lichaam heen. Sta bewust stil op de plek van je hart, je zitvlak en je voeten. Verbind deze punten met de plek tussen je wenkbrauwen. Neem je tijd. Niet overhaasten.
Vanuit je kern creëer je een gevoel van zijn. Op dit moment. Door je te concentreren op je ademhaling. Indien je wilt kan je op dit moment een besluit nemen voor jezelf (bijvoorbeeld: ik heb een gezond lichaam en leef gezond). Formuleer het positief en in de tegenwoordige tijd.
Sluit af met een positief gevoel van eenheid. Deel dit met anderen.

Heb je tips en adviezen? Graag! Laat ze me weten.
Geïnteresseerd in meditatietraining of begeleide meditatielessen bij jou op het werk? Bel voor meer informatie of een proefles: 06-33221153.
Dare to Dive: durf het aan.